Buitengewoon Wagenings Crosscircuit (BWC)

Let op: lees ook dit bericht over het verlengen/uitbreiden van het BWC! (23-1)

Dit najaar werd duidelijk dat alle crosscircuits, regionaal en landelijk, niet door zouden gaan. Met het wegvallen van o.a. het BVC Circuit misten veel atleten en crossliefhebbers uit de regio een jaarlijks wedstrijddoel. Bij een aantal Wageningse atleten ontstond het idee om een onofficieel alternatief te organiseren, binnen de huidige richtlijnen en mogelijkheden.

Dit houdt in dat de crossen als solo race, of in kleine groepen (wanneer de coronamaatregelen dat toestaan), met voldoende afstand tussen de deelnemers, gelopen moeten kunnen worden. Liefst over onverharde paden, zodat je er lekker op je cross spikes kunt lopen. Ook moet er rekening gehouden worden met de toegenomen drukte in bossen en recreatiegebieden. Tenslotte mag het parcours geen wegen, fietspaden en mountainbikeroutes kruisen. Er is een viertal locaties gevonden waar ruimte is en de drukte niet te groot is.

Verder proberen we alles zo simpel mogelijk te houden. Er is geen onderscheid tussen korte en lange cross, we gaan er ergens tussenin zitten (5 a 6 kilometer per race). Middellange cross dus! Iedereen bepaalt zelf wanneer ze de races lopen: er wordt een periode vastgesteld waarbinnen de races gelopen kunnen worden. Het klassement kan worden vastgesteld als deelnemers hun gelopen races met de organisatie delen via de bekende platforms: Strava, Garmin, Suunto, Polar, etc. Iedereen moet zijn / haar eigen verantwoordelijkheid nemen bij het naleven van de op dat moment geldende maatregelen. Iedereen houdt daarnaast rekening met andere recreanten, ook wanneer deze in de weg lopen. Dit is geen officiële wedstrijd, het parcours wordt niet afgezet en er is niemand van de organisatie aanwezig als iemand loopt. Een goed verloop zal dus zeer afhankelijk zijn van de eerlijkheid en goede wil van de deelnemers.

Prijzen zijn virtueel, het enige wat je hier kunt winnen is eeuwige roem, omdat dit (hopelijk) een eenmalig en dus uniek evenement is! Er is geen inschrijfgeld. Na afloop van de race periode zullen er meerdere klassementen gemaakt worden: Een totaalklassement van alle gelopen races, een klassement per race en nog één voor de snelste gelopen ronde per locatie. Dit alles afzonderlijk voor mannen en vrouwen. Daarnaast zijn er twee geheime awards die achteraf toegekend zullen worden.

We hebben geprobeerd om afwisselende en uitdagende parcoursen te vinden. Klik voor meer informatie op de onderstaande links. De locaties zijn:

Iedereen mag zelf bepalen wanneer (binnen de vastgestelde periode) hij/zij welke race loopt. Zolang het maar niet met te veel mensen tegelijk, op dezelfde plaats gebeurt. De race periode is van 19 december 2020 t/m 7 maart 2021.

Wie één van de races gelopen heeft, vult het formulier in en stuurt daarin de link naar de bewuste activiteit.

Spelregels:

  • Deelnemers houden zich aan de geldende coronaregels op dat moment.
  • De races worden gelopen in de periode van zaterdag 19 december 2020 tot en met zondag 7 maart 2021.
  • Per race worden de 3 rondes achter elkaar gelopen zonder de registratie op pauze te zetten. Pauzeren mag dus wel, zolang de registratie maar niet stilgezet wordt 🙂 Het beste is dus om toch gewoon door te blijven lopen!
  • De aangegeven route wordt zo goed mogelijk gevolgd. Significant afsnijden doen we niet. Voorbeeld is het heuveltje met de bank bij Hoekelum. Je loopt er voor driekwart omheen (rechtsom), en dus niet de andere kant om! Een normale bocht of kruising mag je gerust door de binnenbocht nemen.
  • Een deelnemer mag een race ook meerdere keren doen (binnen de wedstrijdperiode). Het beste resultaat telt dan.
  • Een ‘snelste tijd’ op een ronde telt alleen mee voor dat klassement als die ene ronde onderdeel was van drie achtereenvolgende rondes op dat parcours.
  • Het resultaat telt alleen als het uitslagenformulier én binnen een week na de gelopen race wordt opgestuurd én uiterlijk op 8 maart 2021, een dag na het aflopen van de wedstrijdperiode dus.

Het eindklassement wordt als volgt vastgesteld:

  • Er wordt net als bij de BVC gerekend: je moet minstens 3 van de 4 crossen lopen. Als je 4 loopt, tellen de beste 3 resultaten. Voor het BWC geldt nog steeds dat je een cross over mag doen. Loop je sneller, dan telt dat resultaat.
  • Voor het eindklassement worden je beste 3 posities bij elkaar opgeteld. Degene met de laagste score wint.
  • Bij gelijke score wint degene die bij de laatst gelopen cross het snelst was. Laatst gelopen cross betekent: deelnemer A loopt op 25 februari 1 seconde sneller bij BWC Veenendaal dan deelnemer B, die daar eerder gelopen had. Deelnemer B loopt op 26 februari nog eens BWC Rhenen en is hij 1 seconde sneller dan deelnemer A. Met deze posities komen ze op een gelijk aantal punten te staan. Ook al heeft deelnemer A Rhenen niet als laatste gelopen, B wint omdat hij/zij als laatste nog liep en toen sneller was op een parcours waar A eerder ook liep.